Champagne vs. sprankelend vs. Wijn: wat is het verschil?

Een soort alcoholische drank gemaakt van het sap van gefermenteerde druiven of ander fruit staat bekend als wijn. Hoewel het voornamelijk de druiven zijn die worden gebruikt voor de wijnproductie, zijn er soms ook andere kruiden en vruchten die bij het maken van wijnen worden gebruikt. Welnu, het maakt niet uit wat voor fruit het is, het vruchtensap moet verplicht door het fermentatieproces gaan, waarbij de suiker in het fruit wordt omgezet in alcohol. Vanwege de verschillende soorten druiven en gisten zijn er verschillende soorten wijnen. Daarover gesproken, van rode wijnen tot witte wijnen en dessertwijnen tot mousserende wijnenwijn bestaat in menig stijl.

Het is bij veel mensen niet bekend dat de gevierde champagne een soort wijn is en niet behoort tot een andere categorie sterke dranken of drankjes. Daarom zijn ze vaak nieuwsgierig om kennis te maken met de champagne versus wijn debat. Deze blog zal zeker je vragen hierover beantwoorden. Blijf lezen!

Stijlen van wijnen:

Rode wijnen – Ongetwijfeld de bekendste van het stel, rode wijnen zijn gemaakt van rode druiven en danken hun rode kleur aan de aanwezige tannines. Merlot, Pinot Noir, Shiraz en Cabernet Sauvignon, om er maar een paar te noemen, zijn veel voorkomende rode wijnsoorten.

Witte wijnen – Terwijl tannines een cruciale rol spelen bij de productie van rode wijnen, vormen de ruggengraat van witte wijnen is de zuurgraad. Dat gezegd hebbende, bevatten witte wijnen wel tannines, maar in een zeer magere hoeveelheid. Enkele van de populaire voorbeelden van witte wijnen zijn Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Chardonnay en Riesling.

Rosé wijnen – Ook bekend als blush-wijnen, dankzij hun mooie roze kleur, rosé wijnen zijn zeker gemaakt met rode druiven, maar zijn zachter. Deze wijnen zijn licht van body en hebben een zeer laag gehalte aan tannines. Roséwijnen blijven gedurende een zeer korte periode in contact met de schil van de rode druif tijdens het fermentatieproces en pronken zo met de roze tint. Witte Zinfandel is daar een goed voorbeeld van.

Dessertwijnen – Dessertwijnen, ook wel versterkte wijnen genoemd, doen hun naam alle eer aan. Ze worden net als desserts direct na een maaltijd als digestief geserveerd. Deze wijnen smaken zoeter dan een gemiddelde witte of rode wijn en om het suikergehalte erin te behouden, worden dessertwijnen vaak versterkt met dranken met een hoog alcoholgehalte, zoals cognac. Enkele voorbeelden van Dessertwijnen zijn Icewine en Moscato.

Mousserende wijnen – Elke wijn met bubbels valt in de categorie mousserende wijnen. Ook liefkozend bubbelwijnen genoemd, en terecht, deze wijnen hebben de neiging om te sprankelen door koolzuur, hetzij bereikt door kooldioxide te injecteren, hetzij door het natuurlijke proces van gistfermentatie in een luchtdichte fles. Bubbels in deze wijnen werken als kleine bezems; ze reinigen de tong en het gehemelte of beter gezegd de hele mond. En dan hebben we het nog niet eens over hun hoge zuurgraad, waardoor ze verfrissend zijn. Als het om mousserende wijnen gaat, geldt: hoe meer geld u uitgeeft, hoe beter de wijn zal smaken.

Stijlen van mousserende wijnen:

Geen wonder dat allerlei soorten feesten om mousserende wijnen vragen, dankzij hun sprankelende karakter. Laten we verder ingaan op de verschillende stijlen van mousserende wijnen en hun ideale combinaties bij eten om ons beter te kunnen concentreren op het debat over mousserende wijn versus champagne.

Droge stijlen – De droge stijl van mousserende wijnen is zeer veelzijdig en wordt gebruikt als aperitief om het gehemelte te reinigen, vooral als er sterke, romige of zoute hapjes zijn om ze gezelschap te geven. Mousserende wijnen worden over het algemeen gemaakt met behulp van drie traditionele druivensoorten, namelijk Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Hun percentage varieert echter in elk type bubbelwijn.

Voedsel Matches

Mousserende wijn gaat uitstekend samen met sashimi en soja, gezouten of vers gerookte zalm, tapenade, tempura, kruiden zoals koriander en basilicum, kreeft gestoofd in sake, oesters, wasabi, zalmkuit, viskoekjes, parmezaanse kaas, garnalen en zelfs chili.

Halfzoete stijlen – Aangezien Champagne tot de Champagnestreek van Frankrijk behoort, is Asti Spumante een mousserende wijn van middenzoete stijl en komt uit de Asti-streek in Italië. De wijn heeft een laag Alcohol By Volume (ABV) van 8% en komt sterk druivig over. Champagne zou aanvankelijk vrij zoet smaken, maar naarmate de smaakpapillen zijn geëvolueerd, wordt er nu minder suiker toegevoegd. Dat gezegd hebbende, er zijn nog steeds een paar kwaliteitsvolle en matig zoete mousserende wijnen en champagnes, zoals Chandon Cuvee Riche.

Voedsel Matches

Deze verrukkelijke, verfrissende en speelse wijnen vragen over het algemeen niet om serieus eten. In plaats daarvan moeten ze op zomermiddag in de achtertuin worden genuttigd, samen met rijpe perziken.

Zeer zoete stijlen – De meeste koolzuurhoudende popwijnen en spumantes uit Australië zijn te zoet en richten zich op een specifiek deel van de wijnliefhebbers.

Voedsel Matches

Ofwel perfect voor sociaal drinken of bij sommige desserts, mousserende wijnen met zeer zoete stijlen zijn niet bedoeld om bij uw gewone eten te passen. Combineer de Passion Pop met vanille-ijs en je kunt er zeker van zijn dat het voor altijd je smaakpapillen zal beheersen.

Zoals je tot nu toe hebt gedaan, moet je hebben begrepen dat wijn een brede categorie alcoholische dranken is en verschillende stijlen kent, waaronder mousserende wijnen. Als het gaat om mousserende wijnen, verwarren mensen ze vaak met champagne. Aangezien we het hebben over bubbelwijnen, sta ons toe om uw bubbel te laten barsten (bedoelde woordspeling). Alle champagne is mousserende wijn, maar niet alle mousserende wijn is champagne. Nog steeds je hoofd krabben? Laat ons u meer informeren!

Champagne vieren:

Een mousserende wijn komt in aanmerking voor Champagne alleen als het uit de Champagnestreek in Frankrijk komt. Uitgesproken als “sham pain”, is deze sprankelende witte wijn licht van smaak en vertoont hij een hoge zuurgraad. Citrus, witte kers, toast, amandel en perzik zijn de smaken die het gehemelte domineren. Champagne komt het best tot zijn recht als hij ijskoud wordt geserveerd in een fluit- of witwijnglas. Over het algemeen heeft het een bewaarpotentieel van maximaal 10 jaar.

Champagne wordt gemaakt met drie druivensoorten, namelijk:

  • Pinot Noir- Verantwoordelijk voor de smaken rood en oranje fruit

  • Pinot Meunier – Zorgt voor rijkdom en voegt smaken van gele appel toe

  • Chardonnay – Draagt ​​bij aan de smaken van citrus en marsepein.

Europese wijnen zijn meestal vernoemd naar de regio’s, in tegenstelling tot hun niet-Europese tegenhangers, die per druif zijn ingedeeld. Er zijn strikte regels bij het maken van champagne. Zo moeten alle druiven die gebruikt gaan worden met de hand geplukt worden. Champagne heeft ook een bepaalde methode om zijn bubbels te maken, en het wordt religieus gevolgd in de Champagne-regio om de wijn in aanmerking te laten komen als champagne. Meer dan 90% van de champagne wordt gemaakt in de brut-stijl – met minder dan een halve gram suiker per glas.

Nou, om deze hele hoop informatie te kunnen doornemen, heb je zeker een fles champagne nodig! Opluchting!

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Pixelwinebar
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart