Voordelige wijnen: 7 Chenin Blanc voor minder dan $ 30

Het klassieke huis van chenin blanc, de Loire-regio in Frankrijk, is een schatkamer van variëteiten, van droge Anjous en Savennieres tot sprankelende en stille Vouvrays met hun verschillende niveaus van zoetheid. Maar er zijn ook frisse en stijlvolle cremants en nobele dessertwijnen als Bonnezeaux en Quart de Chaumes.

Chenin blanc was ook een van de eerste traditionele Franse variëteiten die voet aan de grond kreeg in de Nieuwe Wereld, en is nu goed ingeburgerd in Californië, Argentinië en Australië, met Nieuw-Zeeland als sterke troef. Maar het enige land waar het de stevigste voet en het warmste onthaal heeft gevonden, is Zuid-Afrika. De klimatologische omstandigheden van het land, de rijkdom aan grondsoorten en wijngaarden met oude wijnstokken, enkele honderden jaren oud, geven chenin blanc de ideale omgeving voor topprestaties.

Veel van de oude wijngaarden van Zuid-Afrika zijn overblijfselen uit de tijd dat chenin op grote schaal werd gebruikt als basiswijn voor bulkdistillatie van cognac. Toen de oude wijnstokken echter eenmaal onder de hoede van enkele ondernemende wijnbouwers waren geplaatst, werden ze een bron voor een aantal premium witte wijnen die leidden tot de bloei van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. En nu loopt chenin voorop in een beweging van producenten om zeer complexe, terroir-gedreven, textuurwijnen te maken, met name in de Swartland-regio.

LEES VERDER TOP 100 WIJNEN VAN ZUID-AFRIKA 2022

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Pixelwinebar
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart