Onze wijnkeuze: Inama Soave Classico Foscarino I Palchi Grande Cuvée 2020

Onze Wine Choice van deze week is een serieuze vertolking van Soave en komt voort uit een nieuw project van de toekomstgerichte wijnmakerij Inama in de noordelijke regio Veneto in Italië.

De Inama Soave Classico Foscarino I Palchi Grande Cuvée 2020 is gemaakt van een selectie van de beste druiven die zijn geplant op de Monte Foscarino-helling in Soave Classico. “I Palchi” verwijst naar de reeks brede terrassen waarop oude Garganega-wijnstokken, met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar, worden getraind in traditionele Veronese pergola’s.

2020 is de tweede jaargang van I Palchi. Ondanks een uitdagend seizoen in de regio – een droge winter en lente, gevolgd door afwisselende hittegolven en regenval – resulteerde een zorgvuldige selectie van druiven in een wijn die prachtig complex is in aroma en smaakprofiel, variërend van wit en geel fruit tot kruiden en bloemen.

“Het idee was om de maximale zuiverheid te verkrijgen, dus hebben we de beste micro-percelen van de oude pergola-wijngaarden geïdentificeerd”, vertelde Alessio Inama, die met zijn twee broers deel uitmaakt van de derde generatie familiebezitters van de wijnmakerij, me tijdens een Zoom proeverij.

Ik hou vooral van de uitgesproken zoute, asachtige mineraliteit van de wijn, die doet denken aan de basaltlavabodems van de oude vulkaan van Foscarino. De wijnen van Foscarino gaan verder dan veel van de pittige, knapperige en vaak eenvoudige wijnen gemaakt van garganega.

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Pixelwinebar
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart